Torsdag 30. mars 2017 arrangerte Springbrettet i samarbeid med Bergen Maritime, GCE Subsea, NCE Maritime, NCE Seafood Innovation Cluster og CleanTech ”Storm i et vannglass” på hotel Scandic Bergen City. I løpet av kvelden fikk de oppmøtte høre flotte foredrag, servert forfriskninger og prøvd seg på speed-dating med rundt 50 ressurspersoner fra de blå næringene.

 

I inngangen til Scandic Bergen City er det første som møter oss en smilende Ulf Seim Kalvie og Tobias Neraas fra Prosjektgruppen i Springbrettet. De geleider ankomstgjestene videre inn på hotellets restaurant, og til bordet der får utdelt navnekort og nøkkelbånd. I restauranten er det satt ut elegante champagneglass og fingermat som studentene og ressurspersonene kan tygge på mens de mingler med de andre oppmøte. En av de påmeldte i år er Rina Riddervold som går masterstudie på NHH. Hun kan fortelle at hun deltok på Storm i et vannglass ifjor, og syntes det var såpass bra at hun så klart måtte delta i år igjen! Ettersom det ikke er så lenge til hun skal ut og søke jobb, har hun sett seg ut noen bedrifter som kan være ekstra aktuelle å snakke med. Hun forteller at hun er interessert i fiskeri- og havbruksnæringen, og gleder seg spesielt til å lære mer om Marine Harvest som er Norges største oppdrettsselskap.

Rina Riddervold

Rina Riddervold

Etter en god halvtime med sosialisering er det klart for å åpne dørene til lokalet hvor foredragene skal være. Kveldens konferansier er Line Andersen fra Bergen Maritime, og hun innleder kvelden med et flott foredrag om Bergen som ”Norges kanskje viktigste maritime by.” Andersen sier at Bergen med sin klynge av maritime bedrifter, Norges største havn, forskningsinstitusjoner og maritime utdanninger som sjøforsvaret, har et eksepsjonelt miljø for de blå næringene. Hun vektlegger også at Norge på tross av sitt beskjedne innbyggertall ligger på en 6. plass som global maritim stormakt. Siden vi er et lite land blir det altså desto viktigere å dele kunnskap på tvers av havnæringene for å kunne bli enda bedre!

Neste mann opp på talerstolen er Sivert Stendahl fra AirLiquide, et av verdens største industri- og gasskonsern. Han forteller at om studentene vil ha en genuin mulighettil å påvirke en bransje som er i verdenstoppen i sitt segment, burde de gå inn i den maritime næringen. Videre sier han at det er en spesielt interessant tid for de blå næringene, da verden blir mindre og det skapes uante muligheter på tvers av land. Noe av det viktigste for å lykkes i arbeidslivet mener Sivert er å tidlig begynne å bygge nettverk. ”Det er ekstremt viktig å kjenne folk og forstå hva som foregår der ute. En person vil alltid ha en verdi, uavhengig om det er bakeren på hjørnet, sveiseren på gulvet eller toppsjefen i et selskap. Jeg vil oppfordre dere alle til å være fremoverlent, alltid litt foran andre, proaktiv, allsidig, sulten og nysgjerrig! Finn din vei, for det er alltid ulike veier til målet, og ikke minst, ha det gøy underveis!”

Line Andersen

Line Andersen

Mikrofonen gikk så videre til Vegard Frihammer fra Greenstat. Greenstat utvikler prosjekter knyttet til  hydrogenproduksjon over hele Norge, og Vegard kunne fortelle om masse spennende planer som de har for bruken av hydrogenkraft i fremtiden. Viste du for eksempel at Greenstat nå har skaffet Vestlandet første egistrerte bil med hydrogen tank? Dette for å være pådriver for etablering av hydrogenstasjoner i Bergen. Denne bilen er den første i en bestilling på totalt 23 Hyundai iX35 Fuelcell-biler som er med i prosjektet.

Etter Greenstats inspirerende foredrag kommer Kikki Flesche Kleiven fra Bjerknes-senteret for klimaforskning opp på scenen. Kikki legger stor vekt på at vi står midt oppi globale klimaendringer og et grønt skifte. Hun mener at vi må tenke annerledes om hvordan vi henter energi og om hvordan vi bruker havet, og håper at vi i fremtiden kan høste råvarene fra den maritime næringen på en bærekraftig måte.

Den nest siste foredragsholderen er Kathleen Mathisen som har en bred og omfattende erfaring med HR-arbeid. Hun er i dag HR-direktør i Grieg Seafood, og vektlegger hvor viktig det er å huske at det er menneskene i bedriften som står for verdiskapingen. Kathleen forteller at hun hatt en allsidig arbeidsbakgrunn. Hun jobber nå innenfor olje og gass, men har tidligere jobbet innenfor varehandel, turisme og til og med som guide i en Stavkirke! Hun vil derfor poengtere overfor studentene at det ikke er gitt hva du ender opp med å jobbe som, og at de ikke bør være redd for å prøve seg på nye ting!

Kathleen Mathisen på scene

Kathleen Mathisen på scene

Kveldens siste foredragsholder er Benedicte Skogen fra NCE Seafood Innovation Cluster. Hun forteller om deres fantastiske Seafood Trainee program som nå er åpen for innsøking på deres nettsider. (Men fort dere, fristen går ut 30. April!) Med seg opp på scenen har hun også to unge trainees fra fjorårets traineeprogram. De kan fortelle om en spennende arbeidsplass som tar dem med på jobbturer til byer som Trondheim og Brussel.  

Etter stor applaus fra salen beveger deltakerne seg ned igjen i restauranten der speed-datingen skal foregå. Men først er det tid for pause og mat, og det er igjen duket for glass med forfriskninger, fingermat  og delikate kaker rundt om på bordene. Mens det surrer godt i lokalet, får vi grepet fatt i Kiki Kleiven fra Bjerknes-senteret for en kjapp samtale:

Kikki Flesche Kleiven

Kikki Flesche Kleiven

- Er det noen spørsmål du håper studentene stiller under speed-datingen?

”Vi håper selvsagt at studentene skal være interessert i forskningen vi bedriver, men vi håper også at de er minst like nysgjerrig på arbeidsplassen vår! Både Bjerknes-senteret og Universitetet i Bergen, som vi er tilknyttet, er store arbeidsplasser med mange muligheter for å flytte på seg innad i bedriften. Jeg håper at studentene stiller spørsmål om mulighetene for selvutvikling på arbeidsplassen, og er nysgjerrig på hvordan vi arbeider! ”

- Hva er de beste tipsene du kan gi studentene som har møtt opp her i dag?

”Det som kanskje er felles for de fleste som er her i dag er at de har det faglige på plass og stiller ganske likt akademisk. Da blir det desto viktigere å vise hvem de er som person, og at de fokuser ikke bare på hva de kan rent fagmessig, men også på hva som interesserer og trigger dem! Veldig mye av arbeidet vårt foregår i grupper og team, og da er egenskaper som empati for andre og erfaring som for eksempel trener ved siden av skolen, gull verdt! ”

Under foredraget hun holdt tidligere, fortalte Kikki om en bred internasjonal erfaring fra prestisjeuniversitet som Cambridge og Columbia i USA. Vi spør hun om hvilke erfaringer hun har gjort seg etter å ha vært i utlandet.

”Målet mitt var alltid å komme tilbake til Norge og arbeide, men jeg har helt klart fått et nytt syn på norsk arbeidsliv etter å ha vært i utlandet! Mye av grunnen til at jeg har valgt å jobbe med formidlingsvirksomhet, er fordi jeg ble så inspirert av amerikanernes selvsikkerhet og evne til å snakke så engasjert om seg og sitt virke. Norske studenter kan helt klart bli flinkere til å skryte av seg selv”, avslutter hun sprudlende. ”Når alle søkerne i en jobb har den samme kompetansen så er det ofte den du er, og det du gjør utenfor jobben, som gjør deg til en spennende kollega!”

 

Etter samtalen med Kikki, treffer vi på Cecilie Kalland fra Norwegian Electronic Systems. Norwegian Electronic Systems er et ”total system integrator” av dieselelektriske og hybridelektriske systemer for det globale maritime marked.

- Hvilke spørsmål tror du at du vil få i dag?

”Jeg tenker at et typisk spørsmål jeg vil få er hva som trengs av relevant utdannelse for å få jobb i vårt firma. Vi ser da spesielt etter studenter med bachelor eller master i automatisering og elkraft, men vi trenger også de som er faglærte!”

- Hva håper dere å få ut av dagen?

”Bærekraftig tenkning og reduserte utslipp er noe som er veldig viktig for oss. Vi opplever at de unge har veldig stort fokus på dette og det å tenke ressursutnyttelse, så vi håper vi kan tiltrekke oss noen av de studentene som tenker nytt og bærekraftig etter å ha deltatt her i dag”, smiler hun.

Svein Erik Eide

Svein Erik Eide

 

 

Når vi er ferdig å snakke med Cecilie er det straks klart for at speed-datingen skal begynne. En som gleder seg er Svein Erik Eide som studerer Markedsføring og salgsledelse på høyskolen Kristiania. ”Jeg er på første året av mitt studium, så litt av grunnen til at jeg er her i dag er for å innblikk i de ulike mulighetene som finnes i havnæringene og hva som er lurt å fokusere på i fremtiden. Jeg gikk maritim linje på videregående og noe jeg savnet var mer informasjon om oppdrettsnæringen, så det er flott at de jobber med å gjøre seg mer synlig på slike arrangementer som det her. Noen av spørsmålene jeg vil stille bedriftene i dag er hva de tenker om nedgangstidene i olje- og gass-sektoren, og hvordan fremtidsplanene og utsiktene deres ser ut fremover."

 

 

 

Vegard Frihammer (venstre hjørne) og Marte Jensen (høyre hjørne)

Vegard Frihammer (venstre hjørne) og Marte Jensen (høyre hjørne)

 

Mens studentene ivrige går fra bord til bord for å snakke med ressurspersoner, står Line Andersen og overvåker det hele med en bjelle i hånden som signaliserer når det er klart for å bytte plass.  

”Selv om vi håper at dagens arrangementet vil føre til en større interesse for den blå næringen, tror jeg at det er veldig verdifullt for studentene å bare få snakke med en voksen person som har vært i arbeidslivet en stund. Det er også viktig for de voksne å snakke med studentene, da voksne har en tendens til å sette seg fast i de samme sporene, og miste litt av den idealismen man har når man er ung. Den idealismen de unge har, trenger vi helt klart for å bevare det  maritime miljøet vårt i framtiden!

Ved dagens slutt håper jeg at flere av studentene er enda et skritt nærmere å vite hva de vil drive med, og at de som kanskje ikke vet det har åpnet øynene for havnæringene. Jeg håper og at studentene etter å ha vært her i dag forstår at arbeidslivet ikke bare er alvor, men veldig mye moro også! ”

 

 

Storm i et vannglass er et arrangement som er åpent for alle studenter som ønsker å lære mer om og knytte kontakter med ressurspersoner fra den maritime og blå næringen. Om du gikk glipp av det i år, håper vi å se deg i 2018 når det igjen går av stabelen! 

          Tekst: Sigrid Indrehus

                                                      Foto: Patrick Pedersen