Hver måned velger vi i Springbrettet ut en bedrift i Bergen, som vi blir bedre kjent med for at du skal få et innblikk i hva bedriften jobber med og hvordan de rekrutterer. Denne måneden har vi vært i kontakt med Lerøy Seafood Group, en stor aktør innen både norsk og internasjonal sjømatnæring.

Når vi ankommer hovedkontoret på Bontelabo i Bergen møter vi Anne Hilde, som er ansvarlig innen kvalitet, miljø og samfunnsansvar. Hun tar oss godt i mot, og forteller litt om hennes arbeid og om Lerøy. Selv er hun utdannet næringsmiddelingeniør, og har tilbragt 30 år i bedriften. Det er interessant å høre hvordan ting har utviklet seg fra hun begynte i 1986 – for på den tid var de bare 15-20 ansatte i hele Lerøy. I dag jobber omkring 4000 mennesker i konsernet, noe som forteller oss at utviklingen har vært svært positiv. 

Lerøy Konsernet består av flere større og mindre selskaper fordelt på ulike plasser i verdikjeden, fra avl til kunde. Her i Bergen befinner Lerøys hovedkontor seg, hvor Anne Hilde jobber. Bedriften vokser stadig, og det er bokstavelig talt et hav av muligheter innenfor sjømatnæringen!

Lerøy-eventyret begynte på slutten av 1800-tallet, nemlig på torget i Bergen sentrum. Salg av levende fisk viste seg å være veldig ettertraktet blant folk, noe som skøyt fart i fiskeindustrien og detaljutsalget i Bergen. Konsernets salgsselskap Halvard Lerøy AS, ble grunnlagt i 1939. I 1973 begynte Lerøy sin eksport av laks – noe som virkelig skøyt fart i selskapet. I dag er Lerøy Seafood Group verdens andre største produsent av laks og torsk, og selger fisk til over hele 70 land omkring i verden.

Hvilke mennesker jobber i Lerøy seafood group?

Anne Hilde forteller at de i konsernet har ansatte innenfor mange ulike fagfelt. Man kan benytte de fleste typer utdannelser i selskapet. De fleste ansatte har høyere utdannelse, innen ulike yrkesfag eller innen andre områder, som salg, markedsføring, analytisk arbeid, logistikk og kvalitet. I Lerøy jobber det også ufaglærte, men som i selskapet kan få muligheten til å tilegne seg ny kunnskap og utvikle sine ferdigheter. 

Hvordan rekrutterer dere nye arbeidere?

Lerøy er del av NCE Seafood’s ”Innovation Cluster”, en sjømatklynge som knytter ulike bransjer innenfor sjømatnæringen sammen. I klyngen finner vi andre aktører fra næringen somGrieg Seafood, Marine Harvest og DNB. I tillegg finner vi aktører fra FOU miljøet som NIFES, NOFIMA, Veterinæringstituttet og Havforskningsinstituttet samt aktører fra akademia som UiB, NHH, HiB og BI. Av større regionale aktører finner vi blant annet Nyskapingsparken, Hordaland Fylkeskommune og Bergen Kommune som også er tilknyttet klyngen. Denne ”Innovation Clusteren” er en nasjonal klynge, som kun omfatter norske aktører. Dette er et samarbeidsprosjekt i tråd med forskningsrådet, og Lerøy Seafood Group er fornøyde med de prosjektene som gjennomføres via klyngen. Slik kan aktører fra næring, forskning og utvikling jobbe sterkere sammen.

Det er mange muligheter innad i Lerøy, for i konsernet får ansatte muligheten til videreutdanning, kursing, utvikling, og viktigst av alt; personlig vekst. Anne Hilde sier Lerøy er gode på å rullere på ulike arbeidsoppgaver, slik at ansatte får prøve seg innen nye arbeidsområder. Det er viktig å prøve nye ting for å kunne utvikle seg! Lerøy har også et tett samarbeid med utdanningsinstitusjoner og skoler – rundt om i landet. De har engasjert seg i utdanningstilbudene innen sjømat – noe man nå kan studere på NHH eller UiB.

Prosjekter og produktsatsinger

Aktuelle prosjekter i Lerøy akkurat nå er at de fortsetter sin storsatsing på ferske fiskeprodukter. Dette skjer både i Norge og utlandet, som blant annet Sverige, Finland, Portugal og Spania. I tillegg til tett samarbeid med studieinstitutter, deltok de på årets karrieredag i Grieghallen, arrangert av oss!

Fremover fokuserer Lerøy også mye på hvitfisk. De jobber også med å få opp ferskfiskomsetningen i dagligvarebutikker. For ikke lenge siden fikk man ikke kjøpt fersk fisk annet enn over fiskedisken. I dag derimot, kan man kjøpe fine pakninger med rå og ferskpakket fisk rett fra havet i butikken! Dette området er noe Lerøy satser stort på.

Hvor vil Lerøy være i fremtiden?

70% av jorda er vann, og vi bruker i dag bare mellom 2-5%. Bærekraftsmessig kommer sjømatnæringen bedre ut enn landbruksnæringen. Gårdsdyr trenger mye mer fôr enn fisk, i tillegg til oppvarmet fjøs, store landareal og mye ferskvann. Landbruk krever mye energi, og er avhengig av motoriserte maskiner og kjøretøy. Fisken derimot, lever i naturlige omgivelser, og menneskene oppsøker den hvor den befinner seg.

Lerøy Seafood Group er også med i mange forsknings- og utviklingsprosjekter. Akkurat nå samarbeider de med Bellona gjennom et selskap ved navn Ocean Forrest. Her oppdretter de blåskjell og alger, sammen med laks. Hvorfor ikke ha flere arter på ett anlegg når de trives i samme miljø?

Hvor har Lerøy kontorer i Norge?

Lerøy Seafood Group er lokalisert flere steder i Norge, og i tillegg til sitt hovedkontor her i Bergen, har de kontorer rundt om i landet. De har virksomhet i 350 kommuner i Norge. I Bergen driver grossistavdelingen med ferskfisk innen sushi og utlevering til restauranter og butikker – som for eksempel sushirestauranten Nama på Bryggen. I salgsselskapet Hallvard Lerøy AS som også befinner seg i Bergen jobbes det med salg og marked. Her er det mange ansatte fra over alt i Norge og fra utlandet. Anne Hilde forteller at språkferdigheter er gull verdt innenfor dette internasjonale markedet, og at jobbsøkere og ansatte med flere fremmedspråk har en stor fordel her.

Jobbmuligheter

Når det kommer til jobbmuligheter i Lerøy for unge og nyutdannede, så er det mye håp! Lerøy samarbeider med skoler, og åpner for lærlingplass for svært mange. I tillegg så har de startet et Traineeprogrammer for både bachelor- og masterstudenter. Med 372 søkere på Traineeprogrammet i år, tok de inn 6 nyutdannede kvinner og menn. Arbeidsoppgavene og plasseringene av de nyansatte er varierte, og består i blant annet HR og kvalitet i Tromsø, logistikk på Hitra, kvalitet på Osterøy, settefisk og økonomi på Austevoll, analytisk arbeid rundt havbruk i Bergen, og webutvikling og kommunikasjon i Bergen. Gjennomsnittsalderen på de nåværende med traineestilling er ca. 23 år.

Dette er en spennende arbeidsplass, en fremtidsrettet næring og et område som favner rundt mange typer utdannelser. I Lerøy Seafood Group jobber vi med ”Lerøyånden” i bakhodet – nemlig holdningen om å bidra ekstra for å skape gode resultater i arbeidet man gjør, sier Anne Hilde. 

Har du Lerøyånden? Send dem en åpen søknad da vel! 

 

Skrevet av Kornelia Minsaas
Foto hentet fra Lerøy Seafood Group ASA