Denne uken tok vårt årlige arrangement Kvinner i Kuling sted på flotte Grand Terminus hotell her i Bergen. I samarbeid med Maritime Bergen inviterte vi innflytelsesrike foredragsholdere og yrkeskvinner fra den maritime næringen, med håp om at kvinnelige studenter skal bli inspirert. Vi ønsker gjøre veien til denne yrkesretningen kortere for unge kvinner!

I dét man åpnet dørene til Grand Terminus onsdags kveld kunne man kjenne på den gode og varme stemningen. Entreen var fylt av nysgjerrige, engasjerte og spente kvinner i ulik alder, som sammen var møtt opp for å bli inspirert, lære og knytte nettverk. Etter innsjekk og mye mingling, ble vi ledet inn i en sal hvor vi mottok hvert vårt glass champagne og litt fingermat, før vi satt oss ned for å lytte, le og lære av kvinner som har et nært kjennskap til den maritime næringen. 

Mariann Kjerrgård

Mariann Kjerrgård

På bordet vårt slår jusstudenten Mariann Kjerrgård seg ned, som forteller at hun tilfeldigvis oppdaget dette arrangementet, og nølte ikke med å melde seg på. Hennes forhåpninger for kvelden er å møte nye mennesker og danne nye nettverk.  I dag tar hun poststudiet i jus, hvor hun bygger på sin mastergrad med valgfag. Kjerrgård forteller at hun er spent på både foredrag og speed-datingen som tar plass senere på kvelden. I tillegg gleder hun seg til å høre og lære mer om den maritime næringen, og om yrkesmulighetene i den.

Etter mye mingling og litt påfyll av både mat og drikke, roer salen seg ned. En stolt Line Andersen åpner det hele ved å ønske oss velkommen til Kvinner i Kuling, og introduserer oss til kveldens program. Arrangementet er ett av flaggskipene til Maritime Bergen, og man kan virkelig se at dette arrangementet er noe hun brenner for, og vi åpner spent ørene for å høre mer! Kveldens første taler er Anne Øen, daglig leder for Maritime Bergen. 

Anne Øen

Anne Øen

 

”70 % av jorda er hav” begynner Øen. Hun taler om bærekraft, fremtid, shipping, og havrommet både under, i og på sjøen. Norge er en maritim stormakt, og for oss er det nødvendig å være oppdaterte og ha i bakhodet at våre ideer er sentrale for fremtiden. Øen legger også til rette for ulike ting man kan bli innenfor maritim næring. Konsulent, underwriter, finansdirektør, skipsingeniør, operatør og inspektør er bare noen få av yrkene - og Øen påpeker at "veien blir til mens du går". Man tenker kanskje at man skal bli én ting og jobbe innenfor et spesifikt område, men plutselig endrer man retning, og blir noe helt annet enn hva man hadde tenkt. Dét er nokså oppmuntrende å høre, for oss studenter som ikke har planen helt klar! Selv har Øen utdanningsbakgrunn fra samfunnsvitenskap ved UiB og UiO, og har tatt master i havpolitisk forvaltning. Etter det begynte hun å jobbe med shipping, og endte til slutt opp i hjembyen og i organisasjonen Maritime Bergen. "Tilfeldigheter fører til muligheter, og klarer man å få en fot innenfor maritim næring, så kan det bli veldig gøy!", legger hun til.

Neste taler er Elisabeth Grieg, en dame som virkelig er på hjemmebane når det kommer til den maritime næringen. Grieg var den første kvinnelige presidenten i Rederiforbundet og kommer fra Grieg International. Hun forteller om Grieg Gruppen som har flere selskaper innenfor shipping/logistikk, sjømat, investering og management. ”I dag er det dårlige tider i shipping”, forteller hun, men legger til at Grieg Gruppen står sterkt i stormen med 130 års erfaring fra næringen. I familiebedriften hun er del av er det flere aksjonærer, og Grieg sier at man må ha utdanning og relevant erfaring for å jobbe i Grieg Gruppen. Deres kjerneverdier er solid, proud, open og committed. Grieg sier det er viktig at utsiden speiler innsiden, noe som gjelder både for mennesker og bedrifter. Grieg Gruppens stiftelse ”Grieg Foundation” gjør blant annet dette – da den bidrar med prosjekter og aktiviteter rundt utdanning, medisin og research, miljø, kultur og andre prosjekter som går til veldedige formål.

Elisabeth Grieg

Elisabeth Grieg

Elisabeth Grieg forteller at er det noe hun brenner for, så er det miljøet. Hun ønsker å gjøre en forskjell i samfunnet – og går inn på temaet global dugnad. "Alene er det kanskje vanskelig å utgjøre en forskjell, men sammen kan vi få til mye!" sier hun. Avslutningsvis går Grieg inn på temaet om å være kvinne i næringslivet, spesielt i mannsdominerte næringer. Hun oppfordrer kvinner til å sloss for sin plass i næringslivet, og forteller at for oss studenter så er det viktig med drivkraft, nysgjerrighet, tilhørighet og mot – vi må tørre å hoppe ut i det!

Beate Nygaard er neste taler, som selv kontaktet Maritime Bergen for å være med på Kvinner i Kuling i år. Hun deltok på arrangementet i 2014, og begynte under KiK sin maritime karriere. Nå er hun nyutdannet jurist med Master of Law (LLM) fra University of Southampton. Ved ukens KiK hadde Nygaard store håp om at arrangementet får like stor betydning for oss som det fikk for henne. Hun oppfordrer alle kvinner i rommet til å utnytte kvelden fullt ut. "Vær nysgjerrig, still spørsmål, lytt og ikke minst; bygg verdifulle nettverk!" sier hun engasjert. Innen den maritime næringen er kvinner bokstavelig talt i kuling, både i bransjen og på studiet. Hun ønsker at kvinner skal trå utenfor komfortsonen, og tørre å satse! "Jenter er kanskje gode (eller faktisk best) på papiret, men vi må bli bedre i muntlig setting også!" avslutter hun.

Etter inspirasjonsrike og motiverende foredrag, beveger vi oss ned til rom rigget for speed-dating. Her skal ressurskvinner sitte ved hvert sitt bord, og studenter rullere på bordplasseringen. Det er mange spente fjes og se, både blant studentene og de erfarne yrkeskvinnene.

Vi tar en kjapp prat med Annette Rognstad fra Wilhelmsen Ships Service før bjellen ringer og datingen starter. Da vi spør henne hva hennes mål med dagen er, har hun allerede svaret pønsket ut. "Jeg har lyst til å gi damer selvtillit. Jeg vil de skal finne frem gutsen, og tørre å følge hjertet!" svarer hun ivrig, sekunder før første bjelle ringer. Det er tid for speed-dating!

Annette Rognstad sammen med journalist Kornelia Minsaas

Annette Rognstad sammen med journalist Kornelia Minsaas

Student på Speed-Date med Elisabeth Grieg

Student på Speed-Date med Elisabeth Grieg

Line Andersen

Line Andersen

Mellom bjelleslagene snakker vi med medarrangør Line Andersen, som sprudler av positiv energi. Da vi spør henne hva hun synes er best med KiK svarer hun enkelt: ”Det fungerer! Hvert år hører vi fra kvinner i maritim næring at de begynte på grunn av KiK – noe som er vårt mål. Dessuten så er det kult at så mange ledere kommer hit for å snakke med unge damer!”

Andersen er administrasjons- og prosjekt ansvarlig i Maritime Bergen. Nysgjerrige som vi Springbrettere er, spør vi henne om hvilken utdanningsbakgrunn hun har.

”Det er ganske interessant, for jeg er faktisk utdannet allmennlærer med vekt på arkeologi” sier Andersen. Senere etter utdanningen begynte hun å arbeide som resepsjonist hos Norsk Sjømannsforbund, noe som passet bra med hennes hverdag preget av mye reising. Da hun oppdaget stillingen i Maritime Bergen var hun fast bestemt for at denne jobben skulle hun kapre. Etter å selv ha ringt og bedt om intervju (tøft!), og gått gjennom intervjuprosess, fikk hun jobben! Nå har hun jobbet i Maritime Bergen i 5 år. Andersen smiler, og sier: ”Du må gå for det du har lyst på!”

Etter speed-datingen snakket vi med flere deltakere, både studenter og kvinner fra næringslivet. Alle var enige om at det var svært kjekt, og ikke minst interessant å komme i kontakt med hverandre. Flere av ressurskvinnene som for første gang deltok på Kvinner i Kuling sa de synes det var gøy å møte alle de ivrige studentene og høre om deres tanker og interesser.

Vi setter stor pris på alle ressurskvinnene som møtte opp. Under speed-datingen fikk de kvinnelige studentene møte de tre foredragsholderne, og disse ressurskvinnene: Annette B. Rognstad, Anette Wik Silden, Anita Johannesen, Ann Kristin Møllerup, Anne T. Mettenes, Anne Øen, Beate Nygård, Benedicte Bjorøy, Eli Vassenden, Elin Sjødin Drange, Elisabeth Grieg, Ellen Pedersen, Gunn Karin Brunsvik, Hilde Laupsa, Jorunn Rogde, Karoline Gjellestad, Katrine Johanne Drabløs Aas, Kristine Seljevoll, Kristine Steinfeld, Linda Frederich, Lisbeth Utskot, Marianne Rudjord, Merethe Fjeldstad, Michelle Williams, Siri Hatland, Tatyana Gorskaya, Torhild Kalgraff og Trine Hunderi Sæthre.

Springbrettet, Prosjektgruppen og Maritime Bergen sier oss svært fornøyde med årets Kvinner i Kuling, og vi gleder oss allerede til neste år!

Skrevet av Kornelia Minsaas
Foto av Hannah Nygård Breistein