Tar et oppgjør med trakassering i arbeidslivet

28870643_10155447525515817_3424479005372317696_o.jpg

 

Hanne Kristin Rohde har i tjue år arbeidet som leder i politiet. Som nyutnevnt leder for Arrest- og påtaleseksjonen i Oslo politidistrikt i 2002 fikk hun kjenne på det å bli ekskludert av kollegaer, som bestod av erfarne og tydelige alfahanner.

–        I starten ble jeg sjeldent tatt på alvor i møtesammenheng. Jeg ble utsatt for upassende atferd og manglet respekt. I morgen ønsker jeg å snakke om hvordan bygge et immunforsvar mot slike situasjoner, både i arbeidslivet og privat, sier Rohde.
Nødvendig livsvisdom

Rohde har gjort seg bemerket som en tydelig, åpen, uredd leder. Den 6. mars gjester hun Springbrettets arrangement «Dagsaktuelt» i Egget på Studentsenteret. Her ønsker hun å rette fokuset mot #Metoo-kampanjen og hersketeknikker.

–        Jeg kommer til å by på meg selv. Det vil bli snakket om enkle og krevende hersketeknikker. Vi må også ta opp hvorfor noen overordnede velger å handle på denne måten og hvordan vi kan stå i mot, sier Rohde.
–        Det er en livsvisdom jeg kunne ønsket å ha som ung, nyutdannet og klar for arbeidslivet. Visdommen bygger ikke på teori, men på egne erfaringer jeg har fra arbeidsplassen.

Blitt trakassert bevisst og ubevisst

Hun forteller at temaet er aktuelt uansett hvor vi er, om det skulle være på arbeidsplassen eller privat.

–        Det er viktig å være obs. Jeg har blitt trakassert både bevisst og ubevisst. Eksempler som «frøken» og «unge dame» er ofte brukt av overordnede som i mange tilfeller har gått inn for å gjøre livet surt.

På ett tidspunkt var Rohde selv nødt til å ta i bruk fagforeningene.

–        I slike situasjoner bruker en fort energi og krefter på feil ting. Det er ikke sånn det skal være. På foredraget er målet å gi minst en inspirasjon til hver av deltagerne.

Vil hjelpe deltagerne å sette grenser

Leder for Prosjektgruppen i Springbrettet, Simen Ormberg, er stolt av å presentere Rohde som første foredragsholder i det nye konseptet «Dagsaktuelt». 

–        Hanne Kristin Rohde har en lang erfaring som foredragsholder, og har gjentatte ganger snakket om temaer som knytter seg til #Metoo-kampanjen. Hun er tidligere blitt nominert av VG til årets navn, og stemt frem som årets Osloborger av aftenpostens lesere. Et arrangement sammen med henne er noe vi er stolte av å få til, sier Ormberg.

Han håper studentene vil forstå viktigheten av temaet.

–        Trakassering er dessverre noen som eksisterer i arbeidslivet. Derfor er dette erfaringsbaserte foredraget noe som kan hjelpe deltagerne å sette grenser, forstå og håndtere urettferdig behandling på arbeidsplassen i større grad, sier Ormberg. 
 
Tekst av Gunnhild Sofie Vangsnes