Dagsaktuelt: Tar et oppgjør med trakassering

Hanne Kristin Rohde har i tjue år arbeidet som leder i politiet. Som nyutnevnt leder for Arrest- og påtaleseksjonen i Oslo politidistrikt i 2002 fikk hun kjenne på det å bli ekskludert av kollegaer, som bestod av erfarne og tydelige alfahanner.

– I starten ble jeg sjeldent tatt på alvor i møtesammenheng. Jeg ble utsatt for upassende atferd og manglet respekt. I morgen ønsker jeg å snakke om hvordan bygge et immunforsvar mot slike situasjoner, både i arbeidslivet og privat, sier Rohde.

Nødvendig livsvisdom

Rohde har gjort seg bemerket som en tydelig, åpen, uredd leder. Den 6. mars gjester hun Springbrettets arrangement «Dagsaktuelt» i Egget på Studentsenteret. Her ønsker hun å rette fokuset mot #Metoo-kampanjen og hersketeknikker.

– Jeg kommer til å by på meg selv. Det vil bli snakket om enkle og krevende hersketeknikker. Vi må også ta opp hvorfor noen overordnede velger å handle på denne måten og hvordan vi kan stå i mot, sier Rohde.

– Det er en livsvisdom jeg kunne ønsket å ha som ung, nyutdannet og klar for arbeidslivet. Visdommen bygger ikke på teori, men på egne erfaringer jeg har fra arbeidsplassen.

Blitt trakassert bevisst og ubevisst

Hun forteller at temaet er aktuelt uansett hvor vi er, om det skulle være på arbeidsplassen eller privat.

– Det er viktig å være obs. Jeg har blitt trakassert både bevisst og ubevisst. Eksempler som «frøken» og «unge dame» er ofte brukt av overordnede som i mange tilfeller har gått inn for å gjøre livet surt.

På ett tidspunkt var Rohde selv nødt til å ta i bruk fagforeningene.

– I slike situasjoner bruker en fort energi og krefter på feil ting. Det er ikke sånn det skal være. På foredraget er målet å gi minst en inspirasjon til hver av deltagerne.

Vil hjelpe deltagerne å sette grenser

Leder for Prosjektgruppen i Springbrettet, Simen Ormberg, er stolt av å presentere Rohde som første foredragsholder i det nye konseptet «Dagsaktuelt». 

– Hanne Kristin Rohde har en lang erfaring som foredragsholder, og har gjentatte ganger snakket om temaer som knytter seg til #Metoo-kampanjen. Hun er tidligere blitt nominert av VG til årets navn, og stemt frem som årets Osloborger av aftenpostens lesere. Et arrangement sammen med henne er noe vi er stolte av å få til, sier Ormberg.

Han håper studentene vil forstå viktigheten av temaet.

– Trakassering er dessverre noen som eksisterer i arbeidslivet. Derfor er dette erfaringsbaserte foredraget noe som kan hjelpe deltagerne å sette grenser, forstå og håndtere urettferdig behandling på arbeidsplassen i større grad, sier Ormberg. 

Skrevet av Gunnhild Sofie Vangsnes

Kvinner i kuling 2017

– Maritim næring er fortsatt en mannsdominert bransje. Det er ikke fordi ledelsen lar være å tilsette kvinner. Flertallet søker ikke.

Det sier Line Andersen. Hun er prosjektleder og administrasjonsansvarlig i Maritime Bergen.

I samarbeid med Springbrettet inviterte Andersen og Maritime Bergen til Kvinner i Kuling den 26. oktober på Scandic Bergen City. Her var målet å synliggjøre maritim næring som en attraktiv og spennende arbeidsplass for kvinnelige studenter i Bergen.

Kvinner i Kuling vart arrangert for første gang i 2011. Samme år var Andersen med på å utarbeide en rapport for prosjektet «Flere kvinner inn i maritim næring». Bedriftene rapporterte om en klar kjønnsskjevhet i bransjen. Det var få kvinner som søkte maritime stillinger, men også lite fokus på kvinner i bedriftenes rekrutteringsplaner.

– Det har vært en manglende synlighet. Dette er den største utfordringen til maritim næring når det gjelder rekruttering av kvinner. Men det er her vi ønsker å bidra, sier Andersen, som hadde invitert tretti kvinner fra den maritime næringen til å delta på Kvinner i Kuling.

Tre av ressurskvinnene gledet deltagerne med innholdsrike foredrag. Første mann ut var Benedicte Bjorøy. Hun er global HR-manager i Shearwater GeoServices. Hun tok i bruk foredragsfenomenet PechaKucha, og fortalte om en kulturell reise fra Norge til Australia og videre til Kina. Her fikk hun smake på hvordan det er å være kvinne i et hierarkisk arbeidssystem.

Nesten mann ut var HR-direktør i Grieg Seafood, Kathleen Mathisen. Hun snakket om rollen som leder, det å utlevere seg selv, og om en bransje i endring. Det var også noe som vart nevnt da sistemann, Marthe Lamp Sandvik, entret scenen. Hun er skipsmegler/senioranalytiker i Lorentzen & Stemoco. Lamp Sandvik var også opptatt av å påpeke tilfeldigheter som skjer underveis i utdanningsløpet. Hun har selv byttet utdanningsløp og karriereplaner, og fortalte at slagplanen ikke alltid er det beste.

Førti kvinnelige studenter deltok på arrangementet. Etter foredragsrunden var det duket for bedrifts-date. Enhver student fikk snakke med de tretti ressurskvinnene som var tilstede under arrangementet.

– I år deltok studenter innen HR, geofysikk, rettsvitenskap, økonomi, innovasjon og entreprenørskap, ledelse, biologi, psykologi, IKT, shipping, markedsføring og spansk. Den maritime næringen trenger ikke de typiske studieretningene du gjerne tenker som relevante.

Det sier nestleder i Prosjekt-gruppen i Springbrettet, Miriam Slagnes Takseth. Hun forteller at det er mye planlegging som ligger bak, men at tilbakemeldingene har vært veldig bra og at mange er fristet til å delta igjen.

– Vi har eksempler på tidligere deltakere som senere har endt opp men en karriere innen den maritime næringen. Det og et enormt engasjement fra Maritime Bergen og studenter, motiverer hos til å fortsette å arrangere Kvinner i Kuling år etter år, sier Slagnes Takseth.

GDK - Gjør deg klar!

Hvordan blir du lagt merke til av potensielle arbeidsgivere? Hva skal til for å overbevise på intervju? Og hvordan oppnå en selvsikker fremtoning?

Dette er noe av det Springbrettet ønsker å gi deg svaret på når det er duket for Gjør-Deg-Klar (GDK) den 10. Oktober i Egget på Studentsenteret.

– Gjør-Deg-Klar er forhåndsarrangementet til Karrieredagen 2017. Her vil ulike foredragsholdere kunne tilby tips og råd. Disse kan være nyttige å ha i mente når du møter bedrifter på stand den 17. oktober i Grieghallen.

Det sier Ole Andreas Dalsbø. Han er medlem av Prosjektgruppen, og har ansvar for kommunikasjonen mellom Springbrettet og bedrifter. Målet til Dalsbø har vært å få inn noen av de større bedriftene i Bergen som foredragsholdere.

Aktuelt for flere studieretninger

– Tidligere har vi satset på bedrifter knyttet til økonomi og administrasjon. I år ønsker vi å nå ut til flere, sier Dalsbø.

Gjensidige og IT-selskapet KnowIt har takket ja til å være foredragsholdere førstkommende tirsdag. De blir også å finne på stand i Grieghallen under KD.

– Gjensidige er et av de største finanskonserna i Norge. De har mye kompetanse og er aktuelle for flere studieretninger her i Bergen. Den siste tida har vi også arbeida med å få inn selskaper som er relevante for IT-studenter. KnowIt har 1900 spesialister i Norden som skaper nye løsninger innenfor IT og merkevare, sier Dalsbø.

Må utnytte tiden godt

Tredje bedriften som kommer på besøk er bemanningsbyrået Mercuri Urval.

– Selskapet arbeider i hovudssak med lederstillinger, men vet hva bedriftene på Karrieredagen ser etter. De vil kunne gi studentene ett innblikk i hvordan arbeidsgivere tenker før, under og etter en eventuell ansettelse, sier Dalsbø.

Johanne Sognefest-Haaland, frå Mercuri Urval, har selv vært leder for Karrieredagen. Det viktigeste for hun på GDK er å gjøre studentene bevisst på hvordan de kan utnytte tiden på en god måte.

– Vi skal snakke om hvordan de skal møte bedriftene og gjøre seg selv relevante. De skal lære seg å bruke tiden fornuftig. Vi er godt kjent med rekrutteringsprosessen, og vil på tirsdag inspirere studentene til å komme seg ut å treffe bedrifter. Møter som dette kan bidra til inspirasjon i form av bachelor-og masteroppgave, sier Sognefest-Haaland.

Mentaltrener og tankeleser

Sist men ikke minst vender Vidar Hansen tilbake på scenen etter fjorårets suksess. Han er tidligere politi, men arbeider i dag som mentaltrener og profesjonell foredragsholder. Under GDK 2016 forklarte Hansen at arbeidsgivere avgjør hvorvidt de liker kandidaten eller ikke allerede i starten av ett intervju. Hvordan du da behersker håndtrykk og utstråling gjennom holdning, gestikulering og blikk er noe av det han ønsker å gi deg svar på. Han er også kjent som en dyktig tankeleser, og har tidligere overrasket med ulike eksperiment.