Fikk en smak av fiskenæringen

Den 27. september arrangerte Springbrettet i samarbeid med Sjømat Norge en utflukt til Blom fiskeoppdrett visningsanlegg i Øygarden. Dette ga en unik mulighet til å få et innblikk i et av Norges viktigste næringsområder!

15 spente og litt morgentrøtte studenter søkte ly under et tak ved Festplassen. Det velkjente høstregnet hadde lagt seg som et teppe over Bergen sentrum, men dette skulle ikke være noen hindring for de heldige studentene som skulle få gleden av å se et av Norges mange oppdrettsanlegg på nært hold. Klokken nærmet seg ni og det var straks klart for avreise. Utflukten startet med en times busstur ut til Bergens vestkyst på Øygarden. I selskap med Hans Inge Algrøy, regionssjef for Sjømat Norge, var det nå klart for et innblikk i norsk fiskeoppdrett. 

VÅTT: Til tross for typisk vestlandsvær stilte studentene mannsterke Foto: Hannah Nygård Breistein

VÅTT: Til tross for typisk vestlandsvær stilte studentene mannsterke
Foto: Hannah Nygård Breistein

Martin Haugen (22) var blant deltagerne på dagens tur. Han gledet seg til å være med og oppleve fiskeoppdrett på nært hold.
– Jeg syntes fiskeindustrien er veldig spennende. Norge er i omstilling og den maritime sektoren blir stadig en viktigere faktor i næringslivet. Selv studerer jeg økonomi, men ønsker også å vite hvordan fiskeoppdrett fungerer i praksis slik at jeg kan få et større spekter i industrien, forteller Martin engasjert.

Bussen stoppet utenfor Kystmuseet i Øygarden. Herfra skulle studentene kjøre ribb ut til oppdrettsanlegget. Regnet stormet inn i den lille bukten, men pakket inn i flytevester og regntøy var studentene fortsatt like blide. Oppdrettsanlegget lå kun en fem minutters båttur unna og bestod av seks enorme visningsanlegg for produksjon av laks og ørret.

Blant de 15 studentene som deltok var også Magnus Nordhus (22). Han ønsker å jobbe innen fiske og syntes utflukten var en unik mulighet til å få et innblikk i den maritime sektoren.
– Jeg har lyst til å jobbe i fiskeindustrien selv og da er det kjempe lønnsomt og ikke minst lærerikt å få et innblikk i hvordan fiskeoppdrettene fungerer, sier Magnus.

Ute på anlegget fikk studentene gå ut å kikke på et av sjøanleggene, observere de 200 000 ørretene som svømte rundt i ring og være med å mate fiskene. Etterpå var det en presentasjon om hvordan Sjøanlegget i Øygarden fungerer, hvordan prosessen for fiskeoppdrett skjer og til og med se hvordan de sløyer en fisk rett fra anlegget!

Nokså våte og litt kalde returnerte studentene til Kystmuseet for lunsj. Camilla Hansen (34) var veldig fornøyd med dagens utflukt og har fått øynene opp for fiskeindustrien.
– Det jeg likte best med utflukten var at vi fikk lov til å dra ut og oppleve sjøanleggene på nært hold. Jeg syntes det var utrolig spennende, og lærte ting om oppdrett prosessen som jeg ikke visste fra før. Nå kjenner jeg til omtrent hele livssyklusen til en oppdrettsørret! sier Camilla med et smil. 

Skrevet av Rebecca Ravik
Foto av Hannah Nygård Breistein